ARBUZOWY REKORD POLSKI
Vice Mistrzowie Świata ustanawiają Rekord Polski w ilości zjedzonych arbuzów!
Piknikowanie w lipcu w Wydminach to doskonała okazja do skosztowania ekologicznych, regionalnych i tradycyjnych produktów. To również czas do rodzinnego spędzenia czasu i posłuchania koncertów. Dla bardziej wymagającej publiczności jak co roku swoje umiejętności prezentowali Wicemistrzowie Świata w Carvingu (Carving to sztuka dekoracji z owoców i warzyw) oraz uczestnicy II Edycji Wydmińskich Mistrzostw w Eko-Grillowaniu. Jednym słowem organizatorzy zapewnili wszystkim rozrywkę dla brzucha, ducha i ucha
W tym roku Piknik Eko-Ranczo COOP stał pod znakiem ekologicznych, ale jednocześnie tradycyjnych i regionalnych wyrobów, które były promowane na stoiskach lokalnych wystawców. Najsmaczniejsze z nich to lokalne miody, tradycyjnie wędzone wędliny, tradycyjne pieczywo z nutką nowoczesności oraz ryby z lokalnych łowisk.
Bardzo dużym zainteresowaniem cieszył się pokaz sztuki carvingu, czyli rzeźbienia w owocach i warzywach. Panowie, Paweł Sztenderski oraz Grzegorz Gniech, aktualni Vice Mistrzowie Świata w tym fachu zaprezentowali najwyższy pułap swoich umiejętności. Goście mogli podziwiać pięknie rzeźbione arbuzy i melon z motywami kwiatowymi, róże z kalarep czy cukinii, a także batatowe śpioszki – baśniowe stworki ze słodkich ziemniaków uśpione w tradycyjnych wekach.
W tym roku mieliśmy również bardzo mocne postanowienie: ustanowić Rekord Polski w ilości zjedzonych arbuzów! Liczyliśmy przede wszystkim na frekwencję, bez której o takim osiągnięciu nie może być mowy. Dla uczestników pikniku przygotowaliśmy ponad pół tony owoców! W krojenie arbuzów i ich serwowanie wśród mieszkańców i przybyłych gości, aktywnie włączył się Wójt Gminy Wydminy, Radosław Król. Do spółki z Vice Mistrzami Świata w Carvingu, Grzegorzem Gniech oraz Pawłem Sztenderskim udało się uraczyć zgromadzoną publiczność ponad 500 kilogramami arbuzów. A zatem możemy ogłosić, iż w dniu 18 lipca 2015, na Wyspie Wydmińskiej, w ciągu jednej godziny uczestnicy Pikniku Eko-Ranczo COOP skonsumowali 535 kg arbuzów czym ustanowili Rekord Polski!!!
Po tak obfitej arbuzowej uczcie przyszedł czas na coś dla ucha i ducha! Na Pikniku rozbrzmiała muzyka formacji D’Dorsh oraz Martinez Band, a zgromadzona publiczność bawiła się do wczesnych godzin rannych następnego dnia!
Ramowy Program „Eko-Ranczo COOP”
ROZPOCZĘCIE: 18 lipca godz. 17:00
- Promocja stoisk producentów żywności (ekologicznej, regionalnej i tradycyjnej)
- Ustanowienie Rekordu Polski w jedzeniu arbuza
- Pokaz Carvingu w wykonaniu Pawła Sztenderskiego oraz Grzegorz Gniech (aktualnych Vice Mistrzów Świata w Carvingu)
- II Wydmińskie Mistrzostwa w Eko-Grillowaniu
- Konkursy ekologiczne i o tematyce spółdzielczej
- Występy artystyczne (20:30 D`Dorsh, 22:00 Martinz Band)
ZAKOŃCZENIE: 19 lipca godz. 03:00
źródła:
- materiały własne
- http://mazurskieekoranczo.pl/