carving

Polacy Mistrzami Świata w Carvingu!!!

13 edycja Kulinarnego Pucharu Świata okazała się dla polskich zawodników bardzo szczęśliwa!

W dniach 24-28 listopada 2018 roku w Luksemburgu odbyły się najwyższe rangą zawody – Culinary World Cup 2018. Podczas tej edycji startowali nasi polscy zawodnicy – Dominika Sadowska oraz Paweł Sztenderski.

Do stolicy Luksemburga przybyli reprezentanci z 35 krajów z całego świata. Konkurs podzielony jest na kategorie, które w większości zarezerwowane są dla drużyn kucharskich, walczących o trofea w kuchni zimnej i gorącej. Jednak i zawodnicy indywidualni mają możliwość wykazania się i o medale konkurować w kategorii – rzeźba artystyczna. Cukiernicy i pozostali zawodnicy, są oceniani przez jury oddzielnie. Ci pierwsi prezentowali swoje umiejętności w przeróżnym surowcu m. in. czekolada, marcepan, karmel, różnego rodzaju ciasta, kremy, nugat. Pozostali zawodnicy swoje prace wykonywali z owoców i warzyw, lodu, masła, margaryny, przypraw, sera, makaronu.

W tejże kategorii można było nacieszyć oko, jak nigdy dotąd. Od dawna już sztuka w gastronomii znajduje swoje miejsce, a co za tym idzie, coraz częściej zanim coś skonsumujemy napawamy się tym, jak zostało ono podane.Ogólna klasyfikacja

Polscy zawodnicy – Dominika i Paweł reprezentując zespół Carving-Art spisał się na złoty medal i to dosłownie. Ich prace zostały bardzo wysoko ocenione przez międzynarodowe jury. Dominika otrzymała 96,25 pkt na 100 możliwych, natomiast Paweł 93,5 pkt. Wprawdzie do konkursu przygotowywali się razem, to stanęli ze sobą w szranki indywidualnie. W swoich pracach ukazali carving w najbardziej delikatnej formie. Rzeźbiąc wzory kwiatowe, ornamenty i wykorzystując każdy skrawek swojego surowca, pokazali jak czysto i za pomocą tylko jednego noża, można wywalczyć złoty medal. Dominika i Paweł w łącznej klasyfikacji znaleźli się w 10 najlepszych rzeźbiarzy z całego świata.

Jednak to nie był koniec zmagań polskich zawodników.

Pierwszy raz w historii tychże zawodów, przedstawiciele poszczególnych Państw mieli możliwość rzeźbić w kategorii Live Carving w owocach i warzywach. Jest to kategoria bardzo wymagająca przede wszystkim na czas, który zawsze szybko ucieka.

Do kategorii przystąpiła Dominika Sadowska, która w doskonały sposób pokazała, że jej umiejętności są na najwyższym poziomie. Rzeźbienie na żywo, to ogromna walka, nie tylko z czasem i stresem, ale przede wszystkim z surowcem, który nie zawsze bywa łaskawy. Nasza polska zawodniczka dała z siebie wszystko i jako jedyna z Polski otrzymała złoty medal podczas Live Carving. Jej praca została oceniona na 93,25 pkt, a na szyi zawisł kolejny złoty krążek.

Sukces Dominiki na pewno przejdzie do historii polskiego carvingu, w uwagi na to, iż wcześniej nikomu innemu nie udało się wywalczyć dwóch złotych medali podczas tak prestiżowego konkursu.

Zespół Carving-Art w osobach Pawła i Dominiki mogą z dumą przyznać, że ten konkurs niesamowicie wpisał się w historię ich sukcesów zawodowych. Miejmy nadzieję, że nie postawili jeszcze kropki nad i…

Oznaczone , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *