carving

Polacy wśród najlepszych na świecie!!!Culinary Olimpics – Olimpiade der Koche – IKA 2016

Relacja z Culinary Olimpics
Erfurt, 21-26.10.2016

ikaWspaniałe wieści napłynęły do nas z niemieckiego Erfurtu.

Dominika Sadowska i Paweł Sztenderski - srebrni medaliści IKA 2016
Dominika Sadowska i Paweł Sztenderski – srebrni medaliści IKA 2016

To właśnie w tym mieście co cztery lata odbywają się zmagania najlepszych na świecie kucharzy i cukierników. W tym roku do rywalizacji stanęło 45 krajów z 6 kontynentów. Nie zabrakło również i reprezentantów naszego kraju. W rywalizacjach drużynowych Polska wystawiła seniorską oraz juniorską drużynę kucharzy. W rywalizacji indywidualnej nasz kraj reprezentowała dwójka utalentowanych rzeźbiarzy z powiatu wejherowskiego Dominika Sadowska oraz Paweł Sztenderski. I to właśnie carvingowcy z Wybrzeża zdobyli połowę medali dla Polski. Pierwszego dnia olimpijskich zmagań Paweł Sztenderski zdobył brązowy medal, natomiast Dominika Sadowska została wyróżniona przez jury za prace wykonane z owoców i warzyw techniką carvingu. W kolejnych dniach odbywały się kwalifikacje w rzeźbieniu na żywo, w których nasi reprezentanci przebrnęli, aż do ścisłego finału. Znalazło się w nim 14 najlepszych carvingowców z całego świata. W tym momencie był to już największy sukces polskich zawodników w historii startów Polaków na tego typu ogólnoświatowych zawodach. Paweł Sztenderski oraz Dominika Sadowska poszli jednak za ciosem, w finale konkursu ramię w ramię walczyli z zawodnikami z Korei, Tajwanu czy Włoch. Praca Pawła Sztenderskiego została oceniona jako najlepsza w finale! Tuż za nią sędziowie sklasyfikowali pracę Dominiki Sadowskiej. Można więc zdecydowanie stwierdzić, że Polscy reprezentanci zaprezentowali najwyższy, światowy poziom sztuki carvingu. Po podsumowaniach wszystkich prac finałowych i półfinałowych okazało się, że Polscy zawodnicy zdobyli po indywidualnym srebrnym medalu olimpijskich zmagań! Tak niebywały sukces Polskich rzeźbiarzy miał miejsce po raz pierwszy w ponad stuletniej historii olimpijskiej rywalizacji kucharzy i cukierników!

spacerJesteśmy bardzo szczęśliwi – mówi Paweł Sztenderski, srebrny oraz brązowy medalista Olimpiady Kulinarnej IKA 2016 – te srebrne medale to dla nas ukoronowanie ciężkiej pracy, a fakt iż byliśmy tak blisko złota dodatkowo potęguje naszą dumę z tegorocznych osiągnięć. W tym miejscu chcielibyśmy serdecznie podziękować naszym sponsorom, firmie Inter-Europol Piekarnia Szwajcarska oraz Powiatowi Wejherowo za udzielone nam wsparcie finansowe oraz obdarzenie nas zaufaniem. Wspieracie nasze działania niezmiennie od lat i tym bardziej cieszymy się i jesteśmy dumni, że możecie bez żadnych ogródek głosić, iż wspieracie najlepszych na świecie w dziedzinie sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach!

spacer

Wszelkie przygotowania do startu w tym najważniejszym wydarzeniu Kulinarnym na świecie kosztują nas dużo czasu, pracy i oczywiście pieniędzy – dodaje Dominika Sadowska, srebrna medalistka Olimpiady Kulinarnej IKA 2016 – pomoc finansowa ze strony firmy Inter-Europol Piekarnia Szwajcarska oraz Powiatu Wejherowo pozwoliła nam skupić się wyłącznie na tym co umiemy najlepiej, czyli na rzeźbieniu! Bardzo im za to dziękujemy!

Rywalizacja rzeźbiarzy odbywała się w dwóch kategoriach. Pierwsza z nich polegała na przygotowaniu dekoracji z owoców i warzyw jak centralnej dekoracji bankietowej. Tę pracę zawodnicy przygotowywali przed startem. Sędziowie zarezerwowali dla zawodników dwie godziny na instalację gotowej pracy na stole bankietowym. W tej konkurencji Paweł Sztenderski za pracę przedstawiającą smoka z dyni otrzymał brązowy medal. Praca Dominiki Sadowskiej przedstawiającą scenkę z bajki Kopciuszek międzynarodowej jury wyróżniło dyplomem.

spacer

Drugą konkurencją, w której startowali Polacy, było rzeźbienie na żywo, tzw. live carving. Tutaj nasi zawodnicy jak równy z równym konkurowali z pozostałymi uczestnikami Olimpiady. Ze względu na ogromną ilość zawodników organizatorzy podzielili tę konkurencję na kilkudniowe kwalifikację oraz finał, który odbywał się w ostatnim dniu Olimpiady Kulinarnej IKA 2016. Zarówno Dominika Sadowska jak i Paweł Sztenderski sukcesem zakończyli swój udział w eliminacjach dla finału, wycinając jedne z najładniejszych prac. Po zakończeniu kwalifikacji, okazało się, że do ścisłego finału najlepszych carvingowców na świecie zakwalifikowało się 14 zawodników, w tym aż dwóch z Polski! Jest to niespotykany wcześniej sukces Polskich zawodników, reprezentantów powiatu wejherowskiego. Jakby tego było mało, nasi zawodnicy w finale stanęli na wysokości zadania i ponownie zaprezentowali prace o najwyższym kunszcie artystycznym zdobywając uznanie zarówno międzynarodowego jury jak i współzawodników! Ich finałowe prace były dwiema najwyżej ocenionymi pracami w finale i w całych olimpijskich zmaganiach na żywo! Ostatecznie Paweł Sztenderski oraz Dominika Sadowska wywalczyli w tej konkurencji indywidualne srebrne medale! O skali tego sukcesu świadczy chociażby fakt, że dla naszych reprezentantów, którzy już wielokrotnie byli nagradzani na międzynarodowych konkursach carvingowych, jest to bez wątpienia największy sukces życiowy!

spacer

O tym niebywałym sukcesie Reprezentantów Polski w Carvingu mogliście przeczytać w gazetach i obejrzeć w tv. Poniżej przytaczamy kilka linków z artykułami o występie Pawła Sztenderskiego i Dominiki Sadowskiej z teamu Carving-Art.

Po powrocie Paweł Sztenderski oraz Dominika Sadowska udali się z wizytą do Starostwa Powiatowego w Wejherowie, aby osobiście podziękować Pani Staroście Gabrieli Lisius i kierowanemu przez niej zespołowi za pokładaną weń wiarę oraz wsparcie finansowe! Polscy srebrni medaliści opowiadali jak wyglądała rywalizacja na tych najważniejszych zawodach kulinarnych na świecie i czy trudno było osiągnąć tak okazały sukces! Podczas wizyty Dominika Sadowska oraz Paweł Sztenderski złożyli na ręce Pani Starosty Pisemne Podziękowania oraz bukiet kwiatów wyrzeźbiony z marchwi!

(…) każde wsparcie to dla nas bardzo ważna sprawa. A jeśli pomoc dotyczy finansów to już w ogóle nie ma o czym mówić – cieszy się Paweł Sztenderski i dodaje: Z radością przybyliśmy do siedziby Powiatu Wejherowskiego, aby osobiście podziękować Pani Staroście za pomoc. Drugiemu z naszych sponsorów, mieliśmy okazję podziękować już podczas rywalizacji w Erfurcie, ponieważ firma Inter-Europol Piekarnia Szwajcarska była jednym z wystawców (…)

Oznaczone , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Jedna opinia z “Polacy wśród najlepszych na świecie!!!Culinary Olimpics – Olimpiade der Koche – IKA 2016

  1. 你的博客就像冬天里的一把火!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *