Wykwalifikowany Instruktor Carvingu w firmie CARVING-ART Paweł Sztenderski.
Dominika często opisywana jest jako największe odkrycie 2014 roku w dziedzinie carvingu! W ciągu niespełna roku od pierwszego doświadczenia z carvingiem, zdobyła Puchar Polski. Jej upór, ambicja i zaangażowanie w wykonywaną pracę z każdym kolejnym konkursem przynosiły efekty w postaci zdobytego medalu, bądź statuetki.
Poprzez możliwość współpracy z Pawłem Sztenderskim, uzyskała również miano wykwalifikowanego instruktora carvingu. Dominika często dzięki temu, że swój sukces zdobyła w tak krótkim czasie, motywuje inne osoby, które zaczynając swoją przygodę z carvingiem i nie do końca wierzą w swoje umiejętności. Każdego kursanta traktuje jako swoje wyzwanie, udowadniając tym, że każdy jest w stanie nauczyć się carvingu, jeśli tylko tego chce. (…) zawsze po kursie służę pomocą, namawiam do wykonywania zdjęć, swoich samodzielnych prac, które mogę później ocenić, podpowiedzieć, jakie błędy należy poprawić. Muszę przyznać, że dość duże grono osób korzysta z moich uwag (..)
Pod koniec roku 2022, start Dominiki Sadowskiej w międzynarodowym konkursie CULINARY WORLD CUP w Luksemburgu kończy się zdobyciem złotego medalu i pierwszego miejsca w kategorii K1 oraz tytuł Mistrzyni Świata. Dodatkowo Dominika Sadowska zdobyła kolejne 2 złote medale i jeden srebrny w kategorii K5 (Live Carving). Dotychczas, to największe osiągnięcie nie tylko Dominiki, ale również polskiego zawodnika na tak prestiżowym konkursie.
Początki Dominiki w carvingu:
(…) swoje pierwsze doświadczenie z carvingiem zaczęłam od kursu podstawowego w marcu 2014 w Carving-Art Paweł Sztenderski. Chciałam nauczyć się czegoś nowego, co jednocześnie mnie interesuje i zachwyca. Był to strzał w dziesiątkę! Paweł przez swoje doświadczenie, a także umiejętność przekazywania wiedzy, zaraził mnie swoją pasją. Dzięki jego namowom wystartowałam w swoim pierwszym ogólnopolskim konkursie carvingowym przeznaczonym dla debiutantów, który odbył się na zamku w Gniewie podczas Dorszowych Żniw 2014. Stres był ogromny, głównie dlatego, że wycinałam wtedy dopiero 5 miesięcy. Jednak udało się! Wywalczyłam pierwsze miejsce, co dodało mi jeszcze więcej wiary w swoje umiejętności. Kolejnym konkursem był „IV Turniej Carvingowy o Puchar Dolnej Wisły” w Grucznie, w którym zdobyłam trzecie miejsce, startując już u boku najlepszych.
Po drodze, miałam okazję uczestniczyć w wielu pokazach organizowanych przez Carving-Art Paweł Sztenderski. Ukończyłam kolejne kursy, tj kurs średnio zaawansowany oraz zaawansowany. Zaczęłam również rzeźbić w mydle (ang. soap carving).
Wszystko to odzwierciedliło się propozycją stałej pracy w pracowni sztuki carvingu Pawła Sztenderskiego. Wiedziałam, że jest to był duży kredyt zaufania, ale też ogromna szansa by dalej doskonalić swoją pasję (…)
Jako debiutantka w tej dziedzinie, każdy następny konkurs to też ogromny stres. Na szczęście mam duże wsparcie ze strony rodziny, przyjaciół, którzy kibicują mi na każdych zawodach.
Kolejny konkurs, w którym brałam udział, to Mistrzostwa Polski w Krakowie. Choć zdobyłam wtedy czwarte miejsce, to otrzymałam nagrodę za najlepszy debiut. To spore wyróżnienie, jednak już wtedy wiedziałam, że za rok chciałabym znaleźć się na podium.
Kończąc rok 2014, pełny emocji i zmian w moim życiu zawodowym, dostałam propozycję od Pawła, aby pojechać do Luksemburga na Puchar Świata. Paweł jako uczestnik, ja w roli kibica. Była to świetna wycieczka, którą na pewno zapamiętam na całe życie. Zobaczyłam nie tylko sam konkurs, prace uczestników z całego świata, ale także wiele ciekawych miejsc takich jak Paryż, Luksemburg czy Bruksela. Była to też niesamowita motywacja, by w następnej edycji pojechać już jako uczestnik (…)
W lutym 2015 spróbowałam swoich sił w Pucharze Polski, w nawet najśmielszych snach nie podejrzewałam, że mogę go wygrać, gdyż konkurencja była bardzo wysoka. Jednak udało się – zdobyłam wymarzony Puchar Polski i złoty medal!
Następny konkurs, to kolejne Mistrzostwa Polski, tym razem we Wrocławiu. Wyzwanie rzucone samej sobie o podium, zrealizowało się. Wywalczyłam Vice Mistrzostwo Polski.
Po emocjach związanych z polskimi konkursami, odważyłam się zmierzyć z uczestnikami za granicą. Razem z Pawłem pojechaliśmy do sąsiadujących Czech, by wystartować w Dyniowym Sampionacie. Zdobyłam wtedy dwa złote medale i zajęłam trzecie miejsce w ogólnej klasyfikacji. A to wszystko w międzynarodowym debiucie!
Rok 2015 był pełen pracy, samodoskonalenia się, ale też uwagi, by nie spoczywać na laurach. Z takim też zamiarem wystartowałam w kolejnej edycji Pucharu Polski w lutym 2016. Pierwszy raz startując jako faworytka, czując na sobie ogromną presję obronienia zeszłorocznej wygranej, nie było mi nawet odrobinę lżej. Jednak moja ciężka praca, jakość i wykonanie zostały docenione i po raz drugi z rzędu zdobyłam Puchar Polski (…).
Natomiast końcówka roku, to udział Dominiki Sadowskiej w międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej IKA 2016 w niemieckim Erfurcie. Po kwalifikacjach kategorii Live Carving, dostała się do finału, w którym zajęła 3 miejsce i po zsumowaniu punktów, ostatecznie otrzymała srebrny medal.
Podczas tej ostatniej imprezy, pracą Dominiki zainteresowała się Prezydent Związku Carvingu w Japonii Ms Noriko Kosaka, która podróżuje po całym świecie w poszukiwaniu nowych talentów w rzeźbieniu w owocach i warzywach. Praca Dominiki zrobiła na niej wtedy bardzo duże wrażenie, co poskutkowało zaproszeniem do Japonii, na międzynarodowy konkurs w carvingu, który odbył się w czerwcu 2017 roku. Dominika Sadowska jako jedyna reprezentantka z Europy, choć nie znalazła się na podium konkursu, została wyróżniona na tle wszystkich uczestników. Otrzymała osobiste pochwały od Jury, którym bardzo spodobała się jej praca, a w nagrodę został jej wręczony certyfikat uczestnictwa w konkursie oraz odznaka Japońskiego Stowarzyszenia Carvingowego.
Kolejny wyjazd, to ponownie Czechy, gdzie co roku odbywa się Dyniovy Sampionat, czyli Mistrzostwa w rzeźbieniu w dyniach. Jednak tym razem został zorganizowany jeszcze jeden konkurs tj. „Euro Live Carving Cup“. Polska reprezentacja w składzie Dominika Sadowska i Paweł Sztenderski, jako jedyni zdecydowali się wziąć udział w dwóch konkursach, czyli w aż 7 konkurencjach. Wymagało to wiele pracy, przygotowań oraz wytrwałości. Ostatecznie, to właśnie polscy zawodnicy zdominowali całe wydarzenie i przywieźli ze sobą aż 9 pucharów oraz 6 medali! Dominika indywidualnie zdobyła Vice Mistrzostwo Europy oraz otrzymała tytuł Absolutnego Zwycięzcy Dyniowego Sampionatu.
Rok 2018, to pierwszy Culinary World Cup w Luxsemburgu z udziałem Dominiki i tu ponownie sukces, który przejdzie do historii polskiego carvingu. Polka wywalczyła, aż dwa złote medale (kat. D1 – praca przywieziona oraz kat. D3 – Live Carving), a w łącznej klasyfikacji znalazła się w 10 najlepszych rzeźbiarzy z całego świata, plasując się na 4 miejscu. Wcześniej, podczas tak prestiżowego konkursu, nikomu innemu się to nie udało!
Na liście celów do zrealizowania u Dominiki Sadowskiej był jeszcze jeden, a mianowicie poprawienie wyniku z ostatniej Olimpiady Kulinarnej IKA, która odbywa się raz na cztery lata. Doświadczenie zdobyte przez ostatnie lata zaowocowały i początek roku 2020 przynosi Polce największe zawodowe osiągnięcie. Dominika wzięła udział w dwóch kategoriach (K1 – praca przywieziona oraz K3 – Live Carving). W kategorii K1 polska zawodniczka, wyrzeźbiła cztery duże dynie, a na swoją pracę przez pięć dni poświęciła, aż 87 godzin. Mówiąc ciężka praca popłaca, w przypadku Dominiki, jest to jak najbardziej trafione stwierdzenie, ponieważ godziny poświęcone na wykonanie jej jakże pracochłonnej i niebywale misternej pracy, zostały nagrodzone przez międzynarodowe jury złotym medalem, a w ogólnej klasyfikacji Dominika Sadowska uplasowała się na podium, klasyfikując się w trójce najlepszych carverów na świecie! Z ów konkursu Dominika przywiozła również srebrny medal w kategorii Live Carving.
(…) Jest to ogromne wyróżnienie w mojej karierze zawodowej. Jadąc na Olimpiadę, chciałam zdobyć złoto, ale jak to mówią, apetyt rośnie w miarę jedzenia i medal to jedno, a znaleźć się na podium to drugie.. Udało się! Ciężka praca, wiele wyrzeczeń, przyniosły efekt! Cieszę się, że nie odpuściłam i dałam z siebie wszystko!
Ulubiony surowiec:
(…) Jeśli chodzi o warzywa i owoce, to na pewno arbuz! Poprzez gamę kolorów, którymi dysponuje, każdym kolejnym cięciem odkrywa się jego uroki. Lubię również rzeźbić w kalarepie, ma świetną strukturę, dzięki której można wyczarować piękne kwiaty, często nie do odróżnienia od tych żywych, naturalnych. Natomiast w sezonie jesiennym króluje zdecydowanie dynia! Rzeźby przestrzenne 3D, twarze, w których można odwzorować ludzką mimikę, to coś, co nie tylko cieszy mnie, ale też ludzi podziwiających nasze prace.
Aczkolwiek bezgranicznie zakochana jestem w mydle, to bardzo wymagający surowiec, często powtarzam, że mydło nie wybacza błędu, widać na nim każde niedoskonałości, lecz dzięki temu uczymy się precyzji i jakości. Poprzez możliwość robienia od początku całego materiału, dobierania bazy kolorów oraz wielkości formy z jakiej chcemy rzeźbić, można pozwolić sobie na wszelką dowolność, a co najważniejsze – wszystkie wykonane prace są trwałe i do tego pięknie pachną! (…)
Metryczka startów w zawodach carvingowych:
2014 – Turniej Carvingowy o Puchar Królowej Marysieńki – Zwycięstwo
2014 – IV Turniej Carvingowy o Puchar Dolnej Wisły – III miejsce
2014 – VII Mistrzostwa Polski w Carvingu – I miejsce w kat. Debiut, IV miejsce
2015 – Puchar Polski w Carvingu – Zwycięstwo
2015 – II Olimpiada Dekoracji z warzyw i owoców – III miejsce
2015 – VIII Mistrzostwa Polski w Carvingu – II miejsce
2015 – Dyniowy Sampionat (Czechy) – Dwa złote medale, III miejsce
2016 – Puchar Polski w Carvingu – Zwycięstwo
2016 – Culinary Olimpics – Olimpiade Der Koche – IKA – wyróżnienie w kategorii D1 (gotowa rzeźba artystyczna) oraz srebrny medal i 3 miejsce w finale czternastu najlepszych zawodników na świecie!
2017 – Międzynarodowe Mistrzostwa Japonii w carvingu (Nagoya, Japonia) – wyróżnienie
2017 – Dyniowy Sampionat (Czechy), – Zwycięstwo, dwa złote medale
2017 – Indywidualne Mistrzostwa Europy w Carvingu (Czechy) – II miejsce, Vice Mistrzostwo Europy
2017 – Drużynowe Mistrzostwa Europy w Carvingu (Czechy) – II miejsce, Vice Mistrzostwo Europy
2018 – Kulinarny Puchar Świata (Luksemburg) – dwa złote medale
2020 – Culinary Olimpics – Olimpiade Der Koche – IKA – złoty i srebrny medal
2022 – Kulinarny Puchar Świata (Luksemburg) – dwa złote medale i jeden srebrny w kategorii Live Carving K5,
2022 – Mistrzyni Świata CULINARY WORLD CUP 2022 w kategorii K1