carving

Culinary World Cup 2014

Culinary World Cup 2014

Paweł Sztenderski srebrnym medalistą Kulinarnego Pucharu Świata!

Ceremonia otwarcia
Ceremonia otwarcia

W dniach 21-27 listopada 2014 w Luxemburgu odbyły się zawody Kulinarnego Pucharu Świata (Villeroy & Boch Culinary World Cup).  Są to najwyższe rangą zawody w międzynarodowym świecie kulinarnym. Podczas tegorocznej, 12 już edycji tych prestiżowych zawodów Polskę reprezentował m.in. rzeźbiarz Paweł Sztenderski.

Do stolicy Luxemburga przybyło 1703 reprezentantów z 35 krajów z całego świata. Rywalizowali oni w czterech kategoriach. Trzy z nich były zarezerwowane dla drużyn kucharskich, które zmagały się w kategoriach kuchni zimnej oraz kuchni gorącej. Czwarta, ostatnia konkurencja była zarezerwowana dla zawodników startujących indywidualnie. Tematem tej konkurencji była rzeźba artystyczna. Organizatorzy w tej konkurencji osobno oceniali cukierników oraz pozostałych zawodników.

Cała ta kategoria doskonale wpisuje się w istniejący i niezmieniający się od lat trend, że kuchnia to nie tylko gotowanie, lecz także sztuka, czasem w typowo artystycznym wydaniu. Sztuka carvingu właśnie, czyli tworzenia owocowych i warzywnych rzeźb była bardzo widoczna podczas tegorocznych targów ExpoGast w Luxemburgu. Zawodnicy w tej konkurencji udowodnili, że gastronomia to uczta nie tylko dla ciała, ale też dla duszy. Cukiernicy czarowali publiczność pracami zrobionymi z karmelu, czekolady, różnego rodzaju ciast, kremów, nugatu czy marcepanu. Pozostali zawodnicy swoje pracy wykonywali m. in. z owoców i warzyw, lodu, soli, masła, margaryny, sera czy przypraw.

Nasz zawodnik, Paweł Sztenderski zaprezentował się świetnie, a jego umiejętności zostały wysoko ocenione przez międzynarodowe jury. Paweł pokazał sztukę carvingu, czyli artystycznego rzeźbienia w warzywach i owocach. Swoją pracę oparł głównie na dyni. Z tego materiału wykonał m.in. orła, pieska preriowego i jeża. W jego pracy kolorytu dodawały kolorowe sałaty i kapusty. Polski zawodnik zaprezentował carving w czystym wydaniu, bez dodatków żywych roślin czy sztucznych dodatków.

Jury, w skład którego wchodzili przedstawiciele świata kulinarnego, ogłosili, że złoty medal należy się zawodnikom z Tajwanu za prace w taro (Hsu Kai Tun, Hong Quan Hong). Paweł Sztenderski otrzymał za swoją pracę srebrny medal. Brązowy medal zdobyłi w dziedzinie rzeźbienia w owocach i warzywach: Eliska Vostalova (Czechy), Anna Strandlova (Słowacja), Nunziata Sabatino (Włochy) oraz Erdem Dirbali (Turcja).

Jest to kolejny sukces naszego polskiego rzeźbiarza na tak prestiżowej imprezie. Dwa lata temu Paweł przywiózł brązowy medal z Olimpiady Kulinarnej IKA. Rok później zdobył pięć złotych medali podczas Melonovego Sampionatu. Sukces ten powtórzył w tym roku. A teraz z kolei wraca ze srebrnym medalem Pucharu Świata Culinary World Cup Luxemburg 2014.

W nagrodę za tak dobry rezultat postanowiliśmy, że odwiedzimy Paryż, w tym Wieżę Eiffla, Pola Elizejskie wraz z Łukiem Triumfalnym, a także Brukselę, Belgię, Holandię no i oczywiście stolicę Luksemburga. Jako że kolejny raz na zawody zagraniczne wybraliśmy się samochodem kempingowym nic nie stało na przeszkodzie aby zrealizować nasz plan podróży.

Zdjęcia z naszej osobliwej wycieczki prezentujemy poniżej.

 

Oznaczone , , , , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *