Wykwalifikowany Instruktor Carvingu w firmie CARVING-ART Paweł Sztenderski.
Dominika często opisywana jest jako największe odkrycie 2014 roku w dziedzinie carvingu! W ciągu niespełna roku od pierwszego doświadczenia z carvingiem, zdobyła Puchar Polski. Jej upór, ambicja i zaangażowanie w wykonywaną pracę z każdym kolejnym konkursem przynosiły efekty w postaci zdobytego medalu, bądź statuetki.
Poprzez możliwość współpracy z Pawłem Sztenderskim, uzyskała również miano wykwalifikowanego instruktora carvingu. Dominika często dzięki temu, że swój sukces zdobyła w tak krótkim czasie, motywuje inne osoby, które zaczynając swoją przygodę z carvingiem i nie do końca wierzą w swoje umiejętności. Każdego kursanta traktuje jako swoje wyzwanie, udowadniając tym, że każdy jest w stanie nauczyć się carvingu, jeśli tylko tego chce. (…) zawsze po kursie służę pomocą, namawiam do wykonywania zdjęć, swoich samodzielnych prac, które mogę później ocenić, podpowiedzieć, jakie błędy należy poprawić. Muszę przyznać, że dość duże grono osób korzysta z moich uwag (..)
Pod koniec roku start Dominiki Sadowskiej w międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej IKA 2016 w niemieckim Erfurcie zakończył się dla niej największym sukcesie życiowym. Po zdobyciu wyróżnienia w kategorii D1 (gotowa praca przywieziona) Dominika wystartowała w kategorii Live Carving. Tam w kwalifikacjach zdobyła wymagane minimum i dostała się do finału. Fakt, że do finału zakwalifikowało się łącznie tylko 14 osób z całego świata, świadczy już o wysokich umiejętnościach tej polskiej zawodniczki. To jednak nie było ostatnie słowo. W finale Dominika Sadowska zajęła 3 miejsce i po zsumowaniu punktów z kwalifikacji i finału zdobyła ostatecznie srebrny medal w najważniejszej kategorii podczas Culinary Olimpics IKA 2016!
Początki Dominiki w carvingu:
(…) swoje pierwsze doświadczenie z carvingiem zaczęłam od kursu podstawowego w marcu 2014 w Carving-Art Paweł Sztenderski. Chciałam nauczyć się czegoś nowego, co jednocześnie mnie interesuje i zachwyca. Był to strzał w dziesiątkę! Paweł przez swoje doświadczenie, a także umiejętność przekazywania wiedzy, zaraził mnie swoją pasją. Dzięki jego namowom wystartowałam w swoim pierwszym ogólnopolskim konkursie carvingowym przeznaczonym dla debiutantów, który odbył się na zamku w Gniewie podczas Dorszowych Żniw 2014. Stres był ogromny, głównie dlatego, że wycinałam wtedy dopiero 5 miesięcy. Jednak udało się! Wywalczyłam pierwsze miejsce, co dodało mi jeszcze więcej wiary w swoje umiejętności. Kolejnym konkursem był „IV Turniej Carvingowy o Puchar Dolnej Wisły” w Grucznie, w którym zdobyłam trzecie miejsce, startując już u boku najlepszych.

Po drodze, miałam okazję uczestniczyć w wielu pokazach organizowanych przez Carving-Art Paweł Sztenderski. Ukończyłam kolejne kursy, tj kurs średnio zaawansowany oraz zaawansowany. Zaczęłam również rzeźbić w mydle (ang. soap carving).
Wszystko to odzwierciedliło się propozycją stałej pracy w pracowni sztuki carvingu Pawła Sztenderskiego. Wiedziałam, że jest to był duży kredyt zaufania, ale też ogromna szansa by dalej doskonalić swoją pasję (…)
Jako debiutantka w tej dziedzinie, każdy następny konkurs to też ogromny stres. Na szczęście mam duże wsparcie ze strony rodziny, przyjaciół, którzy kibicują mi na każdych zawodach.
Kolejny konkurs, w którym brałam udział, to Mistrzostwa Polski w Krakowie. Choć zdobyłam wtedy czwarte miejsce, to otrzymałam nagrodę za najlepszy debiut. To spore wyróżnienie, jednak już wtedy wiedziałam, że za rok chciałabym znaleźć się na podium.
Kończąc rok 2014, pełny emocji i zmian w moim życiu zawodowym, dostałam propozycję od Pawła, aby pojechać do Luksemburga na Puchar Świata. Paweł jako uczestnik, ja w roli kibica. Była to świetna wycieczka, którą na pewno zapamiętam na całe życie. Zobaczyłam nie tylko sam konkurs, prace uczestników z całego świata, ale także wiele ciekawych miejsc takich jak Paryż, Luksemburg czy Bruksela. Była to też niesamowita motywacja, by w następnej edycji pojechać już jako uczestnik (…)
W lutym 2015 spróbowałam swoich sił w Pucharze Polski, w nawet najśmielszych snach nie podejrzewałam, że mogę go wygrać, gdyż konkurencja była bardzo wysoka. Jednak udało się – zdobyłam wymarzony Puchar Polski i złoty medal!
Następny konkurs, to kolejne Mistrzostwa Polski, tym razem we Wrocławiu. Wyzwanie rzucone samej sobie o podium, zrealizowało się. Wywalczyłam Vice Mistrzostwo Polski.
Po emocjach związanych z polskimi konkursami, odważyłam się zmierzyć z uczestnikami za granicą. Razem z Pawłem pojechaliśmy do sąsiadujących Czech, by wystartować w Dyniowym Sampionacie. Zdobyłam wtedy dwa złote medale i zajęłam trzecie miejsce w ogólnej klasyfikacji. A to wszystko w międzynarodowym debiucie!
Rok 2015 był pełen pracy, samodoskonalenia się, ale też uwagi, by nie spoczywać na laurach. Z takim też zamiarem wystartowałam w kolejnej edycji Pucharu Polski w lutym 2016. Pierwszy raz startując jako faworytka, czując na sobie ogromną presję obronienia zeszłorocznej wygranej, nie było mi nawet odrobinę lżej. Jednak moja ciężka praca, jakość i wykonanie zostały docenione i po raz drugi z rzędu zdobyłam Puchar Polski (…).

Ulubiony surowiec:
(…) Jeśli chodzi o warzywa i owoce, to na pewno arbuz! Poprzez gamę kolorów, którymi dysponuje, każdym kolejnym cięciem odkrywa się jego uroki. Lubię również rzeźbić w kalarepie, ma świetną strukturę, dzięki której można wyczarować piękne kwiaty, często nie do odróżnienia od tych żywych, naturalnych. Natomiast w sezonie jesiennym króluje zdecydowanie dynia! Rzeźby przestrzenne 3D, twarze, w których można odwzorować ludzką mimikę, to coś to nie tylko cieszy mnie, ale też ludzi podziwiających nasze prace.
Aczkolwiek bezgranicznie zakochana jestem w mydle, to bardzo wymagający surowiec, często powtarzam, że mydło nie wybacza błędu, widać na nim każde niedoskonałości, lecz dzięki temu uczymy się precyzji i jakości. Poprzez możliwość robienia od początku całego materiału, dobierania bazy kolorów oraz wielkości formy z jakiej chcemy rzeźbić, można pozwolić sobie na wszelką dowolność, a co najważniejsze – wszystkie wykonane prace są trwałe i do tego pięknie pachną! (…)
Metryczka startów w zawodach carvingowych:
2014 – Turniej Carvingowy o Puchar Królowej Marysieńki – Zwycięstwo
2014 – IV Turniej Carvingowy o Puchar Dolnej Wisły – III miejsce
2014 – VII Mistrzostwa Polski w Carvingu – I miejsce w kat. Debiut, IV miejsce
2015 – Puchar Polski w Carvingu – Zwycięstwo
2015 – II Olimpiada Dekoracji z warzyw i owoców – III miejsce
2015 – VIII Mistrzostwa Polski w Carvingu – II miejsce
2015 – Dyniowy Sampionat (Czechy) – Dwa złote medale, III miejsce
2016 – Puchar Polski w Carvingu – Zwycięstwo
2016 – Culinary Olimpics – Olimpiade Der Koche – IKA – wyróżnienie w kategorii D1 (gotowa rzeźba artystyczna) oraz srebrny medal i 3 miejsce w finale czternastu najlepszych zawodników na świecie!
2017 – Międzynarodowe Mistrzostwa Japonii w carvingu (Nagoya, Japonia) – wyróżnienie
2017 – Dyniowy Sampionat (Czechy), – Zwycięstwo, dwa złote medale
2017 – Indywidualne Mistrzostwa Europy w Carvingu (Czechy) – II miejsce, Vice Mistrzostwo Europy
2017 – Drużynowe Mistrzostwa Europy w Carvingu (Czechy) – II miejsce, Vice Mistrzostwo Europy